Jernaldergården på Ullandhaug er et spennende og lærerikt sted å besøke. Gården er en rekonstruksjon fra folkevandringstiden (ca 350 – 550 e.kr). Glassfiber Produkter har levert 135 meter med gitterrister til gården.

En sti av glassfiber
Mellom byggene finner man glassfiberristene nedsunket i jorden. Det danner en klar og solid gangbane som besøkende kan følge fra A til B, uten å måtte trø rundt i terrenget. Gangbanen er praktisk å bruke, samt det hjelper å ivareta omgivelsene rundt. Glassfiberen tåler fukt uten å korrodere, noe som skiller glassfiberen fra andre tradisjonelle materialer. Vegetasjonen har muligheten til å vokse og omslutte ristene slik at de glir inn i omgivelsene uten å sjenere. Stien har også noen bredere parti, disse er laget slik at de med barnevogn, rullestol, gåstol eller lignende skal ha plass til å passere hverandre.

Godkjent for beiting
I området vandrer både sau og lam for å beite. Ristene er godkjent av fylkeskommunen som et bevis på at det ikke vil skape problem for dyrene.

Dyrene nyter beiteområdet rundt Jernaldergården.

Ristenes hulrom blir fylt opp av vegetasjonen som gir en kamuflerende effekt.

Friluftsmuseum
Langhusene er bygget på restene til en ca 1500 år gammel gård. Rekonstuksjonen gir et innblikk i hvordan det så ut på en typisk bondegård på den tiden. Man får lære mye om historien og menneskene, hvordan de levde, spiste, kledde seg og deres forhold til dyr og natur. Ønsker man en historisk smakebit kan man lese mer på Jernaldergårdens hjemmesider.

Gitterristene ble montert på plass i 2018 av Kruse Smith Entrepenør AS. Nedenfor kan du se bilder fra 2018 og frem til nå. Man kan tydelig se hvordan vegetasjonen rundt omfavner ristene. Hvordan vil ristene se ut om fire nye år? Eller ti år?

Om du synes prosjektet virker interessant, ta gjerne kontakt med oss!

2018.

2020

2019

2021

Se flere bilder i galleriet: