Norsk Stein AS fortsetter å utvide med glassfiber

Norsk stein AS er Norges ledende produsent av pukk- og steinmaterialer. De sitter også med rekorden for Europas største pukkverk, som ligger på Jelsa. Her produserer de årlig opp mot 12 millioner tonn stein. Et enormt anlegg, med proporsjoner så store at det er vanskelig å se for seg. Her skal de sprenge og hente stein i mange år fremover, og jobber hele tiden med forbedringer og effektivisering av arbeidsplassen. Vi har vært så heldige å få være med på denne utviklingen, og mer og mer glassfiber har begynt å dukke opp på pukkverket. 

Plattform til strammestasjon

Norsk Stein AS utvinner stein gjennom kontrollerte sprengninger og transporterer materialet gjennom pukkverket via et nettverk av transportbånd. Disse båndene, som forbinder ulike behandlingsstasjoner, er avgjørende for å holde produksjonen i gang. Over tid kan imidlertid båndene tøye seg og miste spenningen, noe som reduserer transporteffektiviteten eller i verste fall stopper den helt. For å forebygge slike avbrudd, er regelmessig vedlikehold av transportbåndene essensielt.

Vårt nyeste initiativ med Norsk stein AS fokuserte på å optimalisere denne vedlikeholdsprosessen. Vedlikeholdet utføres vanligvis ved en såkalt strammestasjon, der båndene er vertikalt orientert for lettere tilgang. Vi fikk i oppdrag å utvikle og konstruere en plattform som skulle integreres i strammestasjonen, med mål om å forbedre tilgangen til transportbåndet for vedlikeholdsarbeid.
En av våre tekniske tegnere utarbeidet designet for en spesialtilpasset plattform. Utformingen tok hensyn til de begrensede plassforholdene i strammestasjonen og sørget samtidig for at plattformen oppfylte strenge sikkerhetskrav. Resultatet var en robust og funksjonell løsning, designet for å passe perfekt inn i strammestasjonens unike miljø.

Sort gitterrist med profiler

Design av plattformen utført i SolidWorks.

Lav vekt gjorde installasjonen en drøm

Installasjon av platformen ble utført av to av våre dyktige verkstedsarbeidere, Umar og Krystian.
Det første de måtte gjøre når de kom til Jelsa var å frakte materialet opp til strammestasjonen, hele 27 meter over bakken. Dette ble gjort ved å heise materialet til toppen, en enkel og sikker løsning takket være glassfibermaterialets lave vekt.

Vekten gjorde også selve installasjonen til en drøm. Til tross for det begrensede rommet inne i strammestasjonen ble hele installsjonen montert og tilpasset for hånd.

Strammestasjonen, 27 meter over bakken.

Design av plattformen utført i SolidWorks.

Flere prosjekter på vei

Vi er utrolig stolte over samarbeidet vårt med Norsk Stein AS, og at de ser fordelene som kommer ved bruk av glassfiber.

Glassfiber har lang levetid og krever lite vedlikehold. Det er meget lett uten kompromiss av styrke. Vekt- og styrkeforholdet på glassfiber er utmerket.

Glassfiber påvirkes ikke i eksponerte og ekstreme miljøer som ekstrem varme eller kulde. Materialet er utrolig motstandsdyktig på korrosjon og rust.
Dette gjør at det passer godt i et tøft miljø, slik det er hos oss i Norsk Stein.

Saad Rahman – Prosjektleder, Trainee – Norsk Stein AS

Nye prosjekter er allerede planlagt.
Glassfiber Produkter AS skal levere en 18 meter lang gangbro over sjøen, som skal gi enklere tilkomstmuligheter til kaien. Et trygt valg som vil kunne motså det harde miljøet nære sjøen på Jelsa. Vi skal også levere en Repo platform som skal brukes til masse-prøvetaking fra transportør, altså å innhente steinprøver som skal videre til labben.

Norsk Stein AS vil sprenge på Jelsa og flere andre av deres lokasjoner i mange år fremover, og vi gleder oss til å være med videre!

Det enorme sprengningsområdet på Jelsa.

Transportbåndet frakter stein rundt på pukkverket.

Et nettverk av transportbånd.

Se video fra besøket

I sammenheng med installasjon tok vi turen til Jelsa, og lagte en liten video fra besøket.