Ytterst langs kysten på et av Norges vestligste punkt ligger Bulandet, en gruppe øyer, holmer og skjær. I havgapet her bygges Bulandet Miljøfisks nye pilotanlegg på land for slaktefisk og smolt. Glassfiber Produkter er stolte av å levere gangbaner, trapper og siler til prosjektet.

Havet sørger for et ekstremt miljø med kraftige vindkast, store mengder regn og mye salt. Det krever løsninger som vil tåle slike forhold.

«Et robust materiale som glassfiber er svært levedyktig uten å korrodere, selv i de mest korrosive miljøene. Fleksibiliteten og styrken sørger for at vi kan designe og produsere solide løsninger som vil takle det naturen byr på» forteller daglig leder Elling Stangeland.

Siler i glassfiber

Et rør på over 9 meter er plassert i sentrum av hvert kar. Røret består av et ytre og et mindre indre rør, hvor det ytre røret er produsert med lommer. I disse lommene er siler i glassfiber montert. Rørene skal fungere som en stor sil og inngår som en viktig del av gjennomstrømmingsteknologien på anlegget. Den spesialutviklede teknologien skal sørge for frisk fisk med sterk hjertemuskulatur og god kondisjon.

Gangbanene er montert over karene, og danner en vei mellom rørene. Det stilles høye krav til både utforming og kvalitet. Gangbanenes skreddersydde design er tilpasset de krevende forholdene ved kysten, og vil tåle voldsomme vindkast på opptil med 60 m/s.

«Det er spennende å se at stadig flere velger glassfiber» sier Stangeland. «Materialets fordeler egner seg perfekt til bransjer som fiskeoppdrett, og det gir oss muligheten til å vise alt det materialet kan brukes til.»

Glassfibermaterialet er lett og enkelt håndterbart. Gangbanene ble transportert flatpakket og montert på stedet. 

Det beste av sjø og land

Prosjektet baserer seg på den norske naturen og hvordan best mulig benytte den på en bærekraftig måte. Bulandet Miljøfisk bygger anlegget etter Bulandet-modellen. Den har som mål å benytte seg av fordelene ved oppdrett i sjøvann uten flere av ulempene.

Fiskekarene er plassert under havnivå som sørger for en lavere løftehøyde. Karene går 8 meter ned og 5 meter under havoverflaten. Energieffektive pumper vil løfte sjøvann fra 20-25 meters dybde. Det reduserer faren for både lus og andre sykdommer. Vannet pumpes over til høydebasseng, før vannet distribueres videre til oppdrettskarene gjennom naturlig fall. Anlegget skal produsere cirka 1000 tonn per år, og planlagte første leveranse er våren 2022.

Et viktig mål for Bulandet Miljøfisk er å gi laksen et tilnærmet naturlig miljø å vokse opp i, og samtidig ha muligheten til kontrollere faktorer som påvirker helse og trivsel.

Vi takker Bulandet Miljøfisk AS for en fantastisk mulighet og for det gode samarbeidet. Vi gleder oss til å følge pilotprosjektet fremover.

Gangbanene blir delvis montert og deretter flatpakket på vårt verksted. Det sørger for en enklere transport og lavere kostnader. Resten av monteringsarbeidet blir gjennomført på stedet. 

I KORROSIVE MILJØ ER DET GLASSFIBEREN
SOM VARER

Ta gjerne kontakt og vi hjelper deg å finne de optimale løsningene.