Glassfiber Produkter har sørget for en trygg og levedyktig sti i glassfiber, levert i Vangdal. Stien tar besøkende med ned til forhistorisk kunst hogget inn i bergveggen – Et prosjekt som løfter frem en viktig del av vår historie.


Prosjektets mål var å oppgradere den gamle stien slik at det ble tryggere og lettere å bruke for besøkende. Stien er utstyrt med rister og trapper, nøye montert og tilpasset omgivelsene. Glassfiberen skal være minst mulig inngripende, men heller formes etter den eksisterende stien. Fra rasteplassen går stien nedover mot fjorden til den ender i en utsiktsplattform.

 «Utfordringen lå i utformingen av trinn og rister» forklarer prosjektingeniør Ivar André Olsen. «Glassfiberen skal nærmest gå i ett med stien, være praktisk å bruke og oppfylle de viktige kravene rundt sikkerhet. Løsningen vi har endt opp med er bygget på disse kravene, og vi ble svært fornøyde med resultatet.»


Enkel montering

Glassfiberens lave vekt og fleksibilitet gav muligheten til å gjennomføre monteringen på stedet. Rister og trapper ble flyttet del for del direkte og montert sammen på stien. Monteringen ble gjennom hele prosessen nøye tilpasset og justert etter stiens utforming.

Tåler vær og vind

Stien munner ut i en flott plattform hvor man har utsikt over fjorden på den ene siden og helleristningen på den andre. Et viktig krav var å skape en sti som krever minst mulig vedlikehold. Glassfiberen er robust og vil tåle det røffe klimaet nær fjorden.

Helleristning i nytt lys. Foto: Mathias Andersson/Kyndill

Forhistorisk kunst

Risset inn i berget finner man tegninger laget av mennesker for over 6000 år siden. Bildene viser tydelig både mennesker og dyr, og 1500 år senere hogget bronsealderbønder flere tegninger, disse av skip.

Prosjektet er et tiltak for å bevare den verdifulle bergkunsten, og gjøre den tilgjengelig og fristende for veifarende å besøke. Bergkunsten er en kilde til kunnskap, opplevelse og undringen, og noe man ønsker at generasjonene fremover skal ha glede av.

«Bergkunstfeltet i Vangdal er et unikt kulturminne som binder oss sammen med de som har bodd på Vestlandet før oss. Derfor er det ekstra verdifullt at bergkunsten nå blir mer tilgjengelig for flere» sier rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen.


Unik lyssetting

I dagslys kan det være vanskelig å studere helleristningene, men den nye lyssettingen fremhever kunsten og gjør den levende. Det anbefales å besøke når det er mørkt, da vil man få den fulle opplevelsen men den unike lyssettingen. Kyndill står bak det fascinerende lysdesignet.

 

Takk til Vestland Fylkeskommune og Statens Vegvesen for et engasjerende og spennende prosjekt.

«For oss er det svært spennende å få være en del av et slikt prosjekt» sier Olsen. «Det gir oss også sjansen til å vise hva glassfiber kan brukes til, og hvor mye det kan tilpasses det jobben krever»

VI SKREDDERSYR LØSNINGER I GLASSFIBER

Ta gjerne kontakt og vi hjelper deg finne de optimale løsningene.